Københavnsommer

Vi reiser til København minst en gang i året, og har blitt veldig glade i byen. Det går jo egentlig ikke an å la være, København er ikke som f.eks. Las Vegas eller Paris som du enten elsker eller hater. Du digger København, i alle fall om du anstrenger deg litt og stikker nesa utenfor Strøget og Tivoli, ferdig snakka.

Ulikt tidligere besøk, skulle vi denne gangen være i byen i ei hel uke. Et annet, og litt spennende konsept for oss, var at vi faktisk planla et par aktiviteter! Vi er enormt dårlige på planlegging og reiseagendaer, og liker å tru at årsaken er at vi er sånne deilige, spontane hippier som følger hjertet og intuisjonen og drar dit vinden bærer oss. Resultatet er at vi ender opp med å komme oss på tur til København, hvor vi har familie, eller Stockholm, hvor jeg har bodd, hvor vi spiser på de samme stedene og besøker de samme områdene.

But no more! Sommeren 2016 var det to nye sheriffer in town, forråsidetsånn! Vi har spist og drukket (det siste har som vanlig jeg tatt mest ansvar for) som to dekadente romere, og det var så digg at jeg vil dele noe av det med dere.

Spising

IMG_6504Vi spiste lunsj på Marchal, en restaurant tilhørende Hotel D’Angleterre, med Michellinstjerne og det hele. Jeg har aldri noensinne spist på en Michelin-restaurant før, så jeg var ganske spent. Ikke minst var jeg litt engstelig for at det skulle være stivt og ubehagelig der, og sånn at du sitter og føler deg som Pretty Woman på opera, Jeppe på Bjerget eller Charter-Svein på Bagatelle. Ikke at han hadde brydd seg, men du skjønner tegninga, hehe.

Men det fine med restauranter med respekt for seg sjøl er at det eneste de er opptatte av, er at du som gjest skal få en fantastisk opplevelse både miljømesssig og gastronomisk, så ikke vær redd! De vil ta vare på deg (jeg fikk f.eks. ei pute i ryggen med en gang fordi hovmesteren ikke ville at stolen skulle raspe opp blusen min) og sørge for at du blir himmelfallen og imponert, ikke at du føler deg liten. Har du lyst til å spise mat som er bedre enn noe annet du har smakt, så bestiller du bord her, gleder deg og møter opp for en formiddag du aldri vil glemme. Vi betalte 1700 kr for en to-retter, to tre-rettere, tre glass vin og kaffe. Verdt. Hver. Eneste. Krone!

En dag spiste vi middag på Bæst, som er en pizzarestaurant på Nørrebro. De fokuserer på lokale, økologiske og etiske råvarer, og serverer en fantastisk mozarella de har laget sjøl oppe i andreetasje. Pizzadeigene er surdeigsbaserte og helt fantastiske. Meget mulig den beste pizzaen jeg noengang har spist, sjøl om oliventapenaden var litt salt. Blir fort sånn. Vi var forberedt på dårlig service etter å ha lest om stedet på Julies matblogg (var også der jeg leste om Marchal), men det gikk smidig og raskt. Husker ikke hvor mye ting kosta, men det var stas og digg.

Vi liker å spasere langsmed Islands brygge bort til Fisketorget, som er et ganske strigla og kjedelig kjøpesenter. Årsaken til at vi ofte er der, er fordi kinoen ligger vegg i vegg og de har en bra sportsbutikk. I tillegg har de ei rekke matboder utenfor, blant annet peruviansk og karibisk gatemIMG_6557at. Denne gangen gikk vi for chips lagd av plantain, matbananen som benyttes i store deler av Karibien og Vest-Afrika. Jeg har bodd i Ghana, og der levde jeg i praksis på plantain stekt på tønnegriller langsmed veien, så å få det i Danmark i strålende solskinn var ganske eksotisk og litt nostalgisk. De serverte det med guacamole og sterk «salsa», som var veldig frisk og deilig. Perfekt mat å ta med seg tilbake mot byen igjen for en liten siesta på en av de mange grønne lungene, for på Islands brygge holder de på med mye snodig, som f.eks. vannpolo, jazzfestival og EM på storskjerm.

I og med at vi alltid bor i Christianshavn, er det bare en kort spasertur over brua før vi er midt i Strøget. På vei dit går vi forbi vinbaren Ved Stranden 10, som tilfeldigvis også er adressa på stedet. Aldri før har vi tatt oss tid til å sette oss, men denne gangen gjorde vi det, og jaggu drakk ikke han der reisefølget et glass vin også! Helt crazy. Nydelige oster og lokalt og økologisk kjøtt, og ikke minst den vinen, da. Hallo.

IMG_6484

Neste på lista er en sagnomsust restaurant inni et drivhus hvor en kjøper billett til middagen, en middag på Marchal, å besøke Höst (som også er en restaurant), å spise oss gjennom Kødbyen på andre sida av hovedbanegården, å besøke Papirøen og mathallen der igjen, og det å ha litt bedre tid på Ved Stranden 10 så vi kanskje kan rekke å kjøpe ei hel flaske.

Handling

Vi pleier egentlig aldri å kjøpe noe annet enn et sporadisk par med joggesko eller en caps når vi er på tur, men denne gangen hadde vi bestemt oss for å fylle på høstgarderoben litt, spesielt jeg som brått ikke lenger har noe annet enn langerma gensere som strammer over magen.

Vi kjøpte derfor en del på COS, som jeg aldri har vært inne i engang, men som jeg hadde hørt om fordi ei jeg traff på en middag hadde en nydelig kjole derfra. Alt var ganske fint. I tillegg var vi innom secondhanden Wasteland, som jeg helt ærlig ikke var spesielt imponert over. Nå henger det sikkert sammen med at de klærne de selger der i praksis var det garderoben min besto av på 90-tallet, så for meg blir det som å leke tenåring igjen, mens for andre som aldri har hatt gleden av å vifte sommerglad avgårde i et fotsidt batikkskjørt, er det sikkert et mekka. Jeg kjøpte likevel en liten tunika og en singlet hvor jeg angrer på at jeg hadde tillit til skilting og mine egne taktile ferdigheter, da det viste seg at den slett ikke er i silke som lova, men rayon. Heldig med den, gitt. I tillegg handla jeg litt keramikk på Stilleben, en nydelig, liten butikk som selger små, fine ting.

Min kjære forsto selvsagt ikke hva vi skulle med enda flere småting i steintøy, men når vi kom hjem og jeg satte dem opp foran stueveggen, så blei det selvsagt helt åpenbart. Nesten samma fargen!

Andre viktige ting å ha med hjem fra Danmark er lakris, og da mener jeg ikke den pretensiøse og pregløse fra Lakrids, altså. Neida, på lokalsjappa på hjørnet (for eksempel Superbrugsen), har de sukkertøy fra Nørregade som er så salte at du svetter på overleppa og massakrerer ganen, akkurat slik det skal være. I tillegg har de små bokser med ulike lakrissjokoladekomboer som går sin luksus-storesøster en høy gang. Jeg hamstra! DSC_2698

De beste feriene etterlater deg litt varmere i hjertet og litt rundere om livet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s