Stockholm, mitt Stockholm!

Høsten 2005 studerte jeg i Stockholm. Det var da det politiske partiet FI (Feministisk Initiativ) blei danna, det var da jeg blei kjent med Ina fra Bergen som fortsatt er en av mine beste venninner, da jeg bodde på en etta (ettroms) hvor jeg måtte flytte jakkene mine for å lage mat på kokeplata i gangen, og hvor det bare var vann på badet så jeg måtte ta oppvaska i dusjen, det var da jeg lærte meg å drikke øl, blei singel, strikka luer og oppdaga alle de stedlige skattene som gjør at jeg stadig vender tilbake til Stockholm, mitt personlige Venezia og favorittstorby rett over grensa.

Husvære

I år var første gang vi testa Airbnb, etter at kynikerne i Hotels.com hadde fratatt meg alle gratisnettene mine. Vi fikk leie en lekker, liten tvåa ute på Kungsholmen, som tilfeldigvis også var stedet Ina bodde på mens vi studerte, så det hele var svært nostalgisk for meg. Leiligheten hadde sånne fjærlamper på soverommet (som jeg kaller for Donald-romper), og etter å ha sovet under det i tre netter, har vi konkludert med at vi ikke skal kjøpe sånt, uansett hvor artig det er å skue opp i ratata på ei and, for det ser jo helt dust ut, haha!

Senga var litt kort. Ellers bra. Her er litt av Kungsholmen, som er den vestre bydelen i Stockholm om en ser på bykartet. Det var til og med dyrkekasser der!

Kollektivsystemet er godt utbygd, så for å ikke gå oss i hjel på varm asfalt, kjøpte vi hvert vårt 72-timerspass og benytta det for transportetappene. Stockholm er morsom i den forstand at sentrum er forbundet med Södermalm, Östermalm, Kungholmen og Djurgården og andre omkringliggende bydeler via bruer over kanalen, derav Venezia-referansen tidligere. Bare med vesentlig færre gondoler, da. En får med andre ord sett en hel del sjøl om en sitter på bussen bare mellom sentrum og Kungsholmen.

Handling

Jeg er ikke mye på shopping når vi er ute og reiser, men to fine sjapper å stikke innom, er for eksempel Grandpa Store på Fridhemsplan/Kungholmen. Det er en slags kombinert kles, interiør og livstilsbutikk, som også har en liten kafé i samme lokalet. Skikkelig fin Instakonto, som er måten jeg oppdaga sjappa på i utgangspunktet!

Vi var også innom Fat Cat, som ligger på Söder. Også her har jeg fulgt dem på Insta lenge, så det å endelig få besøke dem var skikkelig kult. Den butikken er som det kombinerte hjemmet og kontoret til Robinson Crusoe, Amelia Earhart (Google up) og James Cook, og jeg kunne blitt der LENGE. Heldigvis hadde de en god sofa Jakob kunne teste mens jeg gikk og snoka rundt og tenkte på livene gjenstandene har hatt før de havna i Stockholm.

DSC_2272

En av de tingene jeg setter stor pris på med Stockholm, og som var en av årsakene til at jeg ønska å flytte dit i utgangspunktet, er at det er så lett å få tak i oppdatert materiale innen kjønnsforsking eller feminisme. Et bra sted å gå til er Pressbyrån i Görgatan (liksom på toppen av gågata inn til Medborgarplatsen på Söder), for der har de alltid det siste innen tegneserier og andre statementproduksjoner. Jeg måtte kjøpe to magasiner dedikert til Prince også, for jeg savner han så fælt… I tillegg er Akademibokhandelen ved Mäster Samuelsgatan helt fremragende, de har en hel vegg med bare genusmateriale! Til sammenligning er antropologi avspist med to hyller hvor alt annet enn klassikerne er nærmest fraværende.

Spising

Jeg synes det er veldig synd at det har begynt å poppe opp Espresso House-filialer over hele byen, så vi synes det er litt morsomt å stikke på Löfbergs Lila på Østermalms torg, til tross for at kaffen er bitter. Det norske motsvaret her ville vært om Friele eller Ali kom med sin egen kaffebar, og de som jobber der er skikkelig kaffenerder og fryktelig søte. Det beste er de nydelige, djupe sofaene, perfekt å softe i med ei bok mens kaffen ryker fra seg og føttene får hvile.IMG_6595

En annen skatt på Söder i tillegg til nevnte Fat Cat, er den lille restauranten Mississippi Inn. Rundt Nytorg ligger det mange spisesteder av ulike typer, og at vi havna på sørstatsvogna var helt tilfeldig, men så ekstremt vellykka! Her satt vi ute på gata og så på alle hundene og menneskene deres som vandra forbi. Maten er typisk kreolsk, for eksempel spiste jeg frityrstekte krabbeboller til forrett, mens hovedretten var en tilsynelatende standard cæsar-salat med den beste kyllingen jeg har smakt: Saftig, nydelig krydra og en fest, altså. Desserten var standard sørstatsvariant: Pecanpai med bær. Jeg måtte spørre pent om den typen pai alltid smaker så godt, eller om de var spesielt heldige med sin. Mvh newbie på paifronten.IMG_6601

Å se og oppleve

Det er mange museer i Stockholm, men bare ett jeg bryr meg om å besøke igjen og igjen, og det er kanskje fordi jeg aldri før har møtt et så åpenbart eksempel på overmot og sviktende ingeniørkunst i skjønn forening som i Vasa-skeppet. Det forliste nærmest så fort det kunne, og blei liggende inne i havnebassenget i Stockholm i 400 år før det blei heva og stilt ut på Vasa-museet. Vi har forsøkt å komme inn de to foregående årene, men første Jakob var med til Stockholm var museet stengt for renovering, mens det i fjor var så mye folk at vi måtte bare gi opp og komme inn. Men i år var vi tidlig ute, og det gjorde hele forskjellen.

Vasa-museet ligger på Djurgården, hvor du også finner Skansen, Gröna Lund, Nordiska museet, Junibakken og det viktigste av alt: Verdens fineste, frodige sted kalt Rosendals trädgård. Hit kan en gå langsmed vannet til venstre på øya, eller en kan ta trikken til Valdermarsudde og gå derfra. Første gang jeg oppdaga stedet, var en høstdag i 2005 hvor vi kom opp fra vannet og ikke helt visste hvor vi var. Det første vi fikk øye på var et drivhus stapp fullt av knalloransje gresskar, og jeg følte jeg hadde havna midt i en magisk oase uti den svenske skjærgården. Om sommeren serverer de deilige, lokale spiseting, du kan kjøpe økologiske oster og brød, handle ting til hagen (både frø, potter og blomster) eller bare sitte ute i frukthagen og se på de tamme småfuglene leve. Inne i potteriet har de en vinranke som dekker hele taket, og de har alltid brune blomster som dufter lett av sjokolade. Som sagt, helt magisk. DSC_2372

IMG_6588DSC_2387

Det blir mer Airbnb på neste Stockholmstur, samt toget hjem så jeg kan kjøpe alt jeg vil på Fat Cat! DSC_2324

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s