Sommerbøkene

Etter å ha brukt det siste halve året på å svette blod og gråte ut ord til masteroppgaven min, har det vært fantastisk å kunne ta fram ei bok akkurat når det passer meg i løpet av sommeren, uten å få dårlig samvittighet eller ikke klare å konsentrere meg om innholdet, fordi hodet er et helt annet sted. Dette er bøkene som fulgt meg til Stockholm, Split, Hvar, Oslo og København i sommer.

DSC_3300

«Farvel til Eddy Bellegueule»

Forfatter: Edouard Louis
Forlag: Aschehoug
Antall sider: 173

Ei lita flis av bok jeg fikk anbefalt av Karete-Kid, min innsider i bokbransjen, som skapte furore da den kom ut i Frankrike. Den handler om klassereise, det å føle seg utenfor og annerledes og det å skrive seg ut av et traume. Personlig synes jeg forfatteren (Eddy Bellegueule er Edouard Louis) maler et uempatisk og utleverende bilde av abeiderklassebakgrunnen sin, som mange av oss kan kjenne oss igjen i og minnes med kjærlighet og humor, heller enn denne litt sutrete dyrkinga av elendighet. Når det er sagt, så gleder jeg meg til Louis’ neste bok, og håper han klarer å vise mer bredde som forfatter, for språket er godt, og en kan formelig kjenne skitten og tarveligheten på huden under lesninga. Det er fascinerende at slike samfunn eksisterer i land vi anser for å være moderne og sivilisert (Frankrike), men jeg trur neppe det skiller seg nevneverdig fra andre arbeiderklassesamfunn i for eksempel England eller Norge for bare noen tiår tilbake. Jeg har ingen problemer med å forstå at det ikke var et lett sted å vokse opp, og han utsettes for mange overgrep i både overført og fysisk forstand ingen barn skal måtte leve med.

«Bad Feminist»

Forfatter: Roxane Gay
Forlag: Månpocket
Antall sider: 398

Denne plukka jeg opp på Akademibokhandelen i Stockholm, uten å vite hvem Gay var eller hva boka egentlig handla om. Det viste seg å være noe av det mer underholdende og skarpeste jeg har lest på lang tid. Gay, litteraturviter og samfunnskritiker, kliner til og harselerer med fedme, populærkultur, samliv, Scrabble (!) og etnisitet. Les den. Det er oppdragende og motiverende. Hvem vil ikke være en «bad feminist», liksom?

«Fugletribunalet»

Forfatter: Agnes Ravatn
Forlag: Samlaget
Antall sider: 208

Denne boka har jeg planlagt å lese i lang tid, og etter å ha fått ei liste med forslag fra nevnte Karete-Kid hvor den var ført opp, tok jeg ansvar og tok den med meg. Boka gir en presis og nydelig beskrivelse av kvalene en opplever når en lever tett på et menneske som ikke kommuniserer, og hvis ord er som piskeslag når de først kommer. Sakte, men sikkert settes historien til de to personene opp, og crescendoet på slutten etterlater deg litt kvalm, litt sjokka og mest av alt letta.

«Britt-Marie var her»

Forfatter: Fredrik Backman
Forlag: Cappelen Damm
Antall sider: 334

Superlett sommerlektyre som fikk meg til å gråte, skratte og sortere bestikkskuffen min. Meget god oversettelse (fra svensk), som får fram hvordan denne forknytte og lett fordomsfulle hjemmefrua kommuniserer (eller ikke) med verden rundt seg, og ikke minst hvordan hun tør opp og begynner å bry seg om folk. Denne tok meg skikkelig, og jeg blei veldig glad i både Britt-Marie og menneskene i den lille byen hun blir fotballtrener i. Ja, du leste riktig. 😀

«Søstrene Makioka»

Forfatter: Jun’Ichirõ Tanizaki
Forlag: Press
Antall sider: 692

Jeg har litt dårligere erfaringer med klassikere i oversettelse, men noe ved denne boka gjorde at jeg fikk en umiddelbar følelse av at dette var helt riktig. Bøkene er skrevet i tidsrommet 1944-48, og beskriver hvordan fire søster navigerer i en verden som stadig blir mer moderne, samtidig som de eldgamle skikkene fra føydal-Japan preger livene deres. Detaljerte beskrivelser av kimonoer, matretter og hverdagsliv gjør at det føles som du er ei flue på veggen i dette familiedynastiet hvor familien styrer alt, eller i alle fall forsøker å ha en finger med i spillet. Dette sies å være et av Japans fremste bidrag til verdenslitteraturen, og jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor.

«Underkastelsen»

Forfatter: Michel Houellebecq
Forlag: Cappelen Damm
Antall sider: 264

En livstrøtt akademiker ser hvordan et nært fremtidig Frankrike preges av steile fronter mellom høyreekstreme og muslimske politiske krefter. Tidvis morsom, men jeg klarer ikke helt å engasjere meg når hovedpersonen sjøl er så lite begeistra for livet.

 

2 kommentarer

  1. Hei. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Jeg visste ikke at du også blogget! Jeg leste innlegget ditt om «er shiba noe for det?» igår, og synes den er kjempebra. Prøvde å legge igjen en «lik» men viste seg at jeg ikke kunne fordi jeg ikke har wordpress.COM konto. Oh well..

    Du har hvertfall fått en fast leser til på bloggen 🙂

    Liker

    • Hei! Hurra, min første kommentar! 😀 Jeg har bare blogga siden juli, så det er ikke så rart om du ikke har fått det med deg. Hyggelig at du likte artikkelen og at du planlegger å følge. 🙂 Traff Marius på Blindern på mandag og ba han hilse hjem, for det var jo før jeg visste at du også skulle henge der framover. 😉

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s