Valg for dummies, del 1

Kjære unge dame eller deg som kanskje ikke er så pur-ung lenger, men som fortsatt lurer på om eller hva du skal stemme. Du som ikke veit hvor mange stortingsrepresentanter vi har eller hvor mange ministerposter som finnes (det gjør ikke jeg heller). Som unnskylder din uvitenhet eller manglende interesse med at «politikere bare juger likevel» eller som trur valget dreier seg om at Siv, Erna eller Jens må på banen. Dette blogginnlegget er til deg. ❤

Hvorfor skal du stemme?
Fordi damer i Norge bare har hatt stemmerett i litt over hundre år. Hvis du ikke skjønner betydninga av det, kan du starte med å se «Suffragette» fra 2015. Med mindre du har et hjerte av stein, kommer den filmen til å gi deg lyst til å brenne ting i gatene i indignasjon og raseri over den juridiske urettferdigheten kvinner har opplevd bare pga kjønnet sitt. Det er utrolig historieløst å ikke benytte deg av den rettigheten folk har dødd for å gi deg. I Liechtenstein fikk forresten ikke damer stemmerett før i 1984. Da var jeg fire år, jeg.

Du skal stemme fordi han som besitter verdens mektigste posisjon som statsleder er en sjølopptatt og klin gæren realitykjendis som vant presidentvalget i USA fordi mange som ville stemt på den andre og åpenbart mest egna kandidaten, ikke gadd å engasjere seg i trygg overbevisning om at det aldri kunne gå så galt. Vel, det gjorde det.

Du skal stemme fordi det akkurat nå sitter ei 19 år gammel jente i El Salvador med en fengselsdom på 30 år foran seg, fordi hun blei voldtatt og deretter gravid. Heldigvis spontanaborterte hun, men fordi landet hun bor i styres av religiøse mørkemenn som er mer opptatte av å skåne voldtektsmenn og celleklumper enn et kvinneliv, er hun altså dømt for drap under skjerpa omstendigheter. «Sånn har vi det da ikke i Norge! Dette er helt irrelevant!» tenker du kanskje nå. Hadde det bare vært så vel. I Norge er det nemlig en del partier som synes at såkalt «reservasjonsrett» er en god idé, dvs at leger kan la være å henvise gravide kvinner til abort dersom de ikke har lyst. Det dreier seg om regelrett henvisningsnekt. Merk at sjølbestemt abort er nedfelt i lovverket vårt. Kvinner i Norge får bestemme over sin egen kropp og eier sine egne reproduktive rettigheter. Likevel er det altså noen som synes at hensynet til den enkelte lege skal gå foran pasientens behov for legehjelp. Og det er sånn innskrenkninga av friheten vår begynner.

Du skal stemme fordi det du bestemmer deg for faktisk betyr noen ting. Så hvis du går til valglokalet og bare er opptatt av enkeltsaker, så sørg i alle fall for å være riktig orientert. Hvis du er i mot oljeboring på nye felt, så stemmer du ikke på Høyre eller Fremskrittspartiet. Hvis du synes at privatisering av helsesektoren er veien å gå for at det skal bli sving på eldreomsorgen her i landet, så stemmer du ikke Rødt eller Sosialistisk Venstreparti. Hvis du synes at vi skal ha skattelette for de med høy inntekt og at det ikke er så farlig hvordan foreldrepermisjonen fordeles, så stemmer du ikke Arbeiderpartiet.

Du skal stemme fordi det er ca 1.5 millioner mennesker i Norge som ikke får lov, og det er en gave å få være en av dem som blir hørt.

I morgen skal jeg fortelle deg hvordan du kan orientere deg innenfor de ulike områdene, til og med der hvor du egentlig gir faen. I mellomtida kan du la Tegnehanne fortelle deg hvordan du faktisk stemmer, og lese litt om hvordan hun bestemte seg.

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s