Gro dine egne kaktuser (en steg for steg-guide)!

Sola skinner, skyggene er lengre og plantene strekker seg i været. Skal du gro dine egne kaktuser, er dette tida å starte! Her følger en liten steg for steg-guide:

Du trenger følgende:

 1. En moderplante å ta avleggere av
 2. Noe å plante avleggerne i
 3. Kaktusjord og sand

For å ta avleggere av kaktuser, tar du snilt tak rundt rota på utveksten, og vrir forsiktig til den slipper. Ta så mange avleggere som moderplanta tåler, og gjerne av en størrelse som ser levedyktig ut. Deretter legger du dem på et ark til tørk i sola noen dager. Noen foretrekker såkalt vannforplantning, men jeg synes det tar så mye plass mens en venter på røtter, så jeg foretrekker denne metoden.  En kaktusavlegger kan gjerne se rar ut:avleggere

Etter å ha latt dem tørke litt, setter du dem forsiktig ned i små potter med 50/50 kaktusjord og sand, på toppen av litt lecakuler for drenering. Jeg pleier bare å stjele sand fra lekeplassene rundt omkring og blande i jorda. For å støtte opp avleggerne, bruker jeg simpelthen grillspyd fra Rema som jeg knekker til passende lengde. Deretter sprayer jeg vann på nederste del av kaktusen, så vannet renner ned i jorda akkurat der det skal for å stimulere vekst. Og så venter jeg…

For å sørge for at de retter seg opp, er det lurt å snu pottene med lyset, slik at de vokser rett opp. Etter en måned i drivhuset med bare sporadisk spraying, har avleggerne fått små tutter på tuppene, blitt lubnere og retta seg opp:

Du trenger absolutt ikke ha drivhus for å få til dette! Det holdes i massevis med mye lys og varme.

Etter enda en måned virker de så levedyktige at de skal få komme over i ordentlige potter. Røttene vil fortsatt være så puslete at de ikke tilbyr nevneverdig støtte, så her liker jeg å bruke en smal hagespade jeg kan lene avleggeren opp mot (jeg har kjøpt mitt lekre sett med grønne håndtak på Clas Ohlsson), og deretter bruke en helt vanlig spiseskje for å løfte kaktusavleggeren ut med rot, jord og det hele. Så setter jeg den oppi ei ny potte med samme blanding som før, og stapper godt til. Vips, så har du ca en million ny kaktuser som kan drysse pigger overalt og gjøre seg bemerka i hjemmemiljøet. De kan også gis bort, både avleggere og ferdig grodde.

 

4 kommentarer

 1. Kjempegod informasjon! Dette er det eneste stedet jeg har funnet som gir beskrivelse av hva man gjør etter at man har puttet kaktusen i jorda 🙂 Akkurat hva jeg har lett etter!

  Liker

  • Hei, og beklager sein tilbakemelding, dette har jeg rett og slett ikke sett. Tusen takk for hyggelig kommentar, det er ekstra stas siden dette innlegget i praksis tok flere måneder å lage fordi disse avleggermodellene jo måtte får gro. 😀 Håper dine har klart seg fint!

   Liker

  • Hei, så hyggelig at du leser! Jeg sprayer svært sporadisk, når jeg kjenner at den lille potta er veldig lett og vannet har tørka ut. Det er viktig at jorda ikke forblir fuktig, for da råtner bare rota av avleggeren opp, men de trenger overraskende mye vann og ikke minst lys og varme for å gro seg til. Prøv deg fram, det avhenger helt av stedet de står på også. Disse fra denne bildeserien sto i vindu med brennhet sol fra morgen til sein ettermiddag. Lykke til. 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s