Hundevask

På tross av at det finnes en hel industri via til det å «groome» hunder, trenger ikke det å vaske ei bikkje gjøres så komplisert. Likevel er det veldig mange shibaeiere som kvier seg for å gjøre det, enten fordi de har blitt fortalt at en shiba ikke trenger bading, eller fordi hunden rett og slett ikke liker eller takler behandlinga. Jeg har skrevet uttømmende om håndtering her, så det bruker jeg ikke tid på nå, men det følgende legger til grunn at du har en hund som stoler på deg. Artikkelen er ment for deg som ønsker å vaske hunden fordi den f.eks. har hatt løpetid, rulla seg i noe fælt eller røyter så du holder på å gå fra vettet, mens alle dere andre som synes pels over hele huset og «naturlig» dunst av hund er topp, bare kan fortsette med det.

Det første du må ha, er en sjampo. Du kan i utgangspunktet bruke det meste som er ment for hund (og grønnsåpe til nødstilfeller), men jeg vil anbefale en type som ikke gjør pelsen bløt og som ikke lukter veldig parfymert. Et godt alternativ kan være Chris Christensen Spectrum One, som ikke bare vasker hunden rein, men som også bidrar til at de stive dekkhårene på shibaen, forblir harde og ru. Blandingsforholdet er også fenomenalt. Hvis du er litt mer avansert, kan du bruke en egen sjampo på urajiroen (det hvite feltet på undersiden av hele kroppen), som motvirker gulhet og gjør hvit pels hvit igjen. Den beste jeg har testa er urtesjampoen til Plush Puppy.

Start med å forberede sjampoen ved å blande 1 dl sjampo med 9 dl vann, og bland dette sammen. Det vil spare både produkt og tid seinere. Finn også fram et tynt tøyhalsbånd og tilsvarende kobbel, som du skal bruke i dusjen.

Deretter setter du fram sjampoblandinga og evt ekstrasjampo (trenger ikke blandes ut) i dusjen, sjekker trykk og varme på vannet, og tar på hunden kobbel. Dersom du har et veldig glatt underlag i dusjen/badekaret, må du ha ei anti-sklimatte eller et lite håndkle som hunden kan stå på. Deretter inviterer du hunden inn på badet. Det aller beste er om den går inn av egen fri vilje (derav ordbruken), men litt lokking og oppmuntring fungerer også. Her vil det være veldig individuelt hva som skal til for at hunden skal få en så rolig opplevelse som mulig, men unngå bruk av godis (kan fort bidra til å belønne redsel/styr) eller masse mas. Står hunden derimot rolig om den får tygge på noe, gjør du selvsagt det! Det viktige her er at hunden har det fint og at du er rask. Ta hunden rolig og bestemt inn til dusjen/badekaret, og bind den fast i så kort bånd du kan mens den fortsatt har det komfortabelt, og slik at den fortsatt er inne i dusjen og ikke kan gå. Deretter begynner du å gjøre hunden våt. Her er det enormt tidsbesparende å ha den bundet fast, for da kan du spyle og massere samtidig, i stedet for å forsøke å holde hunden rolig. Jeg liker å ha en hånd på brystet på hunden mens jeg snakker rolig til henne, og skyller mens jeg flytter henne rundt. På valper kan du holde hele kroppen i hånda di. Hånda på hunden vil også bidra til at den ikke får rista seg, noe du ikke ønsker når du faktisk jobber for å gjøre den gjennomvåt. Når hun er det, tar jeg sjampoen og heller den over henne, fra rett bak ørene og bakover langsmed hele ryggraden. I stedet for å sjamponere litt og litt produkt inn slik du ville måttet dersom du ikke tynna sjampoen ut, er altså hele hunden full av sjampo på få sekunder, og du kan vaske og gni. Dette pleier de ofte å synes er ganske hyggelig i forhold til det å bli spylt, og igjen kan du her bruke begge hender. Jeg tar et par pump av den lilla sjampoen og vasker henne på urajiroen og på potene mens den andre sjampoen får virke, og skyller deretter ekstremt nøye.

Når jeg skyller, får hun riste seg så mye hun vil, men hun må stå rolig. Jeg skyller i samme rekkefølge som jeg heller på sjampo: Fra hodet og langsmed ryggraden til den er såpefri, før jeg deretter jobber med sidene og undersiden av kroppen. Potene får den siste skyllinga. For meg er det dette som tar lengst tid, og før jeg begynte å binde fast hundene, var dette en kamp. Om hunden her jamrer seg, framstår redd eller blir veldig lei seg, snakker du rolig, tar vekk dusjen litt for å få kontakt, og fortsetter. Du må være rask og effektiv, for det å ikke skylle ferdig er jo ikke et alternativ.

Til slutt kan du legge ut håndklær over hele gulvet og ha fest mens du tørker. Det har de fortjent. ❤image8