Valg for dummies, del 2

Etter forrige innlegg er du selvsagt innstilt på å bruke stemmeretten. Kanskje du tilogmed er så full av forventning og nysgjerrighet at du kaster deg over absolutt alle valgomater du finner, og ender bare opp med Venstre eller KrF på topp, to partier du knapt har hørt om bortsett fra i sammenheng med dyrevelferd og motstand mot homofili. Så da er du like langt, da. Inntil du begynner å tenke sjæl.

Et valg på ulike nivåer
Det snakkes stadig om at dette valget vil være et «verdivalg», og det er nok ganske riktig. Men det står og faller ikke på hvorvidt vi driver med dugnad, dusjer sammen etter gymmen eller døper barna våre, som har vært nevnt som norske verdier i den siste tidas diskusjoner om hva vi skal verne om og som gjør oss norske. Det handler mer om hvordan vi ser på hverandre, ansvarsfordeling og verden. Så når jeg prøver å finne fram til hva slags parti jeg skal stemme på, så tenker jeg i ulike nivåer: Jeg vurderer effekten av valget på mitt eget liv, effekten av valget på Norge, og til sist, hva sier det valget jeg tar om måten jeg ser på verden?

For mitt liv er det litt skitt samma hva jeg stemmer på, fordi jeg er frisk, jeg har høy utdannelse og jeg har en fast jobb i staten. Yay me. Men jeg stemmer i det minste for framtida, ikke for hva som gagner meg sjøl her og nå.

Når det gjelder neste nivå, mitt valg i lys av nasjonen Norge, så stemmer jeg også for framtida, men med et kollektivt utgangspunkt, fordi vi mennesker ikke er ensomme individer, men lever i samfunn med hverandre.

Når det gjelder øverste nivå, så stemmer jeg med utgangspunkt i at verden er i ferd med å gå av fullstendig av hengslene med nynazister som marsjerer i gatene, flommer som tar livet av folk overalt hvor det er varmt og fuktig, og knapphet på ressurser som følge av krig og klimaendringer som fordriver folk fra hjemme sine og tvinger dem ut i en verden som tar dem i mot på en mer eller mindre ålreit måte.

Hvordan orientere seg?
La oss være ærlige: Det kan være nitrist og nærmest ubehagelig å se en politikerdebatt. De skriker til hverandre, avbryter og later til å aldri komme til poenget. I tillegg snakker de om skattelette, arbeidsledighet og hvor udugelige de andre er, spesielt dersom de sitter i maktposisjon eller har gjort det på et tidspunkt. Snork. Så jeg starter simpelthen på grasrotnivå når jeg skal orientere meg, til tross for at det meste av dette er ikke er relevant for min virkelighet. Jeg antar jeg ikke er aleine om å føle det sånn. Dette er områdene jeg i hovedsak tenker på ved valg:

Barnehager: Jeg skal ikke ha barn, og synes unger er uinteressante, møkkete og bråkete. Så jeg er helt ærlig ikke spesielt engasjert i barnehagedekning. Men jeg er brennende opptatt av likestilling, og jeg vil at foreldre skal ha meningsfylte liv med jobb og studier utenfor hjemmet. Derfor må de ha et sted å oppbevare ungene hvor de er trygge på at barna blir ivaretatt. I tillegg vil jeg jo at barna skal vokse opp til å bli ålreite medmennesker som lærer å bry seg om hverandre, og som føler seg sett og elska. Vi må ha orden på barnehagen, og dette mener jeg at skal være et statlig anliggende, ikke privatisert og profittorientert.

Skole: Vi kan ikke bli en nasjon med idioter som ikke liker å lese bøker, som ikke stoler på forskning eller har lært å forstå den, og som ikke er nysgjerrige på kunnskap. Så vi må ha gode lærere som evner å se ungene og inspirere dem til å finne ut av verden. Hvorvidt barn best motiveres av karakterer eller interpretive dance skal jeg ikke uttale meg om.

Universiteter og høyskoler: Vi skal fortsette å ha gratis høyere utdanning i Norge, også for internasjonale søkere. Ferdig snakka. Nå får vi også endelig støtte fra Lånekassa i 11 mnd av året, noe som må hegnes om.

Skatt: Jeg synes det er helt åpenbart at vi skal betale skatt, og jeg synes også at det er naturlig at jeg skatter mer enn mine naboer på Sandaker som kjører rundt i elektrisk rullestol med et bein for lite. Spar oljefondet til en skikkelig rainy day, for den kommer nok.

Miljø: Det finnes folk og politiske partier som ikke trur på klimaendringer, og som i alle fall nekter for at noe av det er menneskeskapt. Jeg må innrømme at jeg ikke klarer å sette meg inn i den slags fornektelse, når det er 97 % vitenskapelig konsensus (gjennomgang av forskningsartikler på feltet samt uttalelser av eksperter) om at klimaendringer faktisk kommer av menneskelig påvirkning på naturen. Jeg er i mot videre oljeboring på norsk sokkel og billigere bensin, og jeg mener vi bør se etter alternative energikilder, fordi det ikke er bra for verden å utarme den.

Likestilling og feminisme: Jeg mener foreldrepermisjonen bør deles mellom foreldre, og at deler av den øremerkes far. Hvis ikke det skjer, så vil færre menn ta ut foreldrepermisjon utover de 10 ukene som nå er avsatt, og vi er tilbake til at mor er primæromsorgsperson kanskje aller mest fordi det er økonomisk bærekraftig for familiene, fordi menn tjener mer av mange årsaker. Jeg er også for kjønnskvotering, og jeg synes det er feigt å si at familier og styrer skal få velge fordeling av alt mulig sjøl, når vi veit at det de velger gjør at halvparten av verdens befolkning blir utelatt. Jeg er også for helt like rettigheter for samboer som gifte, og for at skeive skal kunne gifte seg på lik linje som heterofile. Det siste til tross for at jeg synes institusjonen ekteskap er reaksjonær og kvinnefiendtlig. For øvrige områder kan dere ta en titt her:

Koalisjonsregjeringer
Perioden hvor det partiet med flest stemmer danna regjering aleine, er over.  Nå går de til valg på såkalte samarbeidsregjeringer, og noen partier går til valg med løfter om å aldri samarbeide med visse meningsmotstandere. Så når du stemmer, så sjekk hvem de ønsker å samarbeide med. Jeg synes f.eks. at Erna Solberg og Tine Skei Grande, henholdsvis statsminister fra Høyre og partileder i Venstre, virker som noen skikkelig solide, ålreite og ikke minst dyktige politikere som oppriktig forsøker å jobbe for en bedre verden i henhold til egne perspektiver. Det er bare så jævlig synd at de har Fremskrittspartiet i regjering. At de gir viktige ministerposter til personer fullstendig blotta for medmenneskelighet, sjølinnsikt og respekt for fagpersoner. De muliggjør en retorikk og et diskusjonsklima som skaper splid, sår hat og setter Norge på kartet av helt feil årsaker. De finner på en helt ny ministerpost til en person som aldri har lagt to pinner i kors for å integrere et annet menneske, som forsøker å sette menneskerettigheter til side for å kvitte seg med folk som ikke har noe sted å dra, som møter absolutt all kritikk med et merkelig smil og stålsikker tru på sine egne meninger som ikke er fundert i noe annet enn antakelser og egoisme. De gir plass til et parti som bruker en «professor» i sveising som sitt sannhetsvitne om at klimaendringer ikke egentlig finner sted, og i alle fall ikke at de er menneskeskapt. Så når du stemmer på Høyre eller Venstre, så stemmer du praksis på at det er greit å skape hierarkier blant mennesker og si at noen er mer verdt enn andre, fordi du også stemmer også FrP, som har som sine største politiske seire at vi nå kan kjøre Segway, at du får lov til å sperre ei øgle inne i et glassbur resten av livet dens, og at det har blitt stuereint å beskylde flyktninger for å være lykkejegere.

Det er helt greit å ikke stemme på Miljøpartiet De Grønne, men ikke fordi du er sur fordi du ikke finner parkeringsplass til SUV’en din når du kjører seks minutter til jobb. Løft blikket, det dreier seg ikke om deg. Det er helt greit å ikke stemme Arbeiderpartiet, men ikke la være fordi du synes Jonas Gahr Støre er verdens kjedeligste yrkespolitiker som ikke appellerer til deg, dersom hjertesakene egentlig er dine. Det er helt greit å stemme Kristelig Folkeparti dersom familien din alltid har gjort det, men ikke gjør det med mindre du er for at leger skal få lov til å nekte å henvise pasienter til abort, og med mindre du er for at homofile skal anses som avvikere.

Jeg hadde egentlig tenkt til å holde dette partinøytralt, men jeg klarer ikke. For meg er det aller viktigste nå at FrP fjernes fra regjering. Bruk hodet og hjertet og tenk på det som er litt større enn deg sjøl.

Godt valg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s